diumenge, 11 de desembre del 2011

8/10 Khajurao


Gràcies pels avisos, però al final varem veure el partit... 1-3, jeje)

Be, tot i que cansats de viatges ens hem despertat dora per tal de visitar un dels conjunts de temples de Khajurao. En total hi ha mes de 80 temples dedicats a diferents divinitats, i construïts entre el 900 i el 1150, i son realment impressionants!

Un fet espectacular (això també ho tenia el fort de Dhalia) es que son obres fetes exclusivament amb pedra, sense morter no fusta ni ferro ni altres materials semblats. El tema es que la pedra es tallada amb una serie d'osques i encaixos que fa que l'edifici sigui com un immens puzle que s'aguanta per si sol.

A part d'això, hi sorprèn també la temàtica, ja que tots ells son dedicats al sexe com a forma d'aproximació al sagrat (realment es pot parlar de deus a l'Índia? si es pot, ben segur que te unes connotacions ben diferents que a occident...) i de fet en son el nexe, així, la majoria de temples tenen una sala principal separada per un passadis del sagrari on esta la deïtat i es precisament a l'exterior d'aquest pasadis on es troben els relleus de pedra, segons sembla per exemplifica que la forma d'arribar a deu passa pel sexe.





I si, no ens hem confós, estem parlant de sexe i no d'amor.... Entre les imatges es pot veure des de sodomites, sexe amb vaques (deu venir d'a qui que les tenen per sagrades???), grups actius, grups no actius, es a dir on la parella fa postures tant complexes que calen dos o tres assistents per sostenir-los durant l'acte, etc, etc....

A algun dels temples han contabilitzat fins a 900 figures tallades, cadascuna amb la seva personalitat (d'aqui ve el comentari de les sanefes al Taj). I totes individualment i en conjunt estan relacionades. Senzillament espectacular. A mes a mes es troben temples que ja estan d'acord amb les tres principals religions ancestrals de l'india, hinduisme, budisme i jenseista. Cal recordar quina aproximació teníem al sexe a l'avancada Europa del 900 dc?






L'explicacio mes acceptada es que podien ser una guia de referència per als religiosos que s'educaven a la zona. I en seri el nivell de realisme, detall i atapeïment deixa molt enrere el barroc europeu.

Després de la visita al temple, varem agafar un jeep per anar al parc de Panna. Durant el trajecte, varem aprofitar per anar per camins rurals i poder veure tranquilament les principals característiques de l'agricultura a la zona, així com visitar un parell de poblats d'intocables (que aquí encara no poden viure al mateix poble que la resta). Dir primer que tot i la marginació social i la pobresa que pateixen eren de les zones mes netes i endreçades que hem trobat durant el viatge...




Parlar no hem pogut parlar massa ja que aquí ja comença a costar de trobar gent que parli amb un angles minimament inteligible (per nosaltres, almenys), però hem visitat l'escola (publica, però carregada de mancances) i un conjunt o grup de cases organitzades dins d'una família. A la mare li han proposat ràpidament de fer-se pintar els peus, un grup de dones que s-estaven engalanant entre elles i un núvol de nens ens anaven seguint (si, també habiem dut caramels per donar-los...).

Ara si, agafem el jeep i anem a fer la visita al parc. Es un parc nacional de uns 1000 km quadrats, amb habitats principalment de bosc de Teca (molt monoespecífic, però espectacular), deveses mes o menys tupides d'acàcies i sabana d'herbacies altes....

La troupe som, jo i la mare, el Sonu, el conductor del  jeep, un local de Khajurao que te un restaurantet i ha organitzat el tema i un guarda del parc. Primer ens duen a visitar unes immenses cascades on diuen que hi ha una cova on va fer l'asceta Shiva o un dels grossos (suposo que deu haver-hi milers de coves a l'india on en dirien el mateix) i que degut a que estem en plena època seca nomes hi cau un rajolinet d'aigua.... Vaja, com allò que es veu al mati a l'anar al lavabo, això si, caient per un rocam de mes de 50 m.

Després anem a fer un xai (te amb gingebre, llet i especies) a un xiringuito de carretera i finalment arribem al parc.



En aquest, hi ha marcats uns 11 tigres, però (Adrià) no en veiem cap en directe... Si veiem però diferents rastres de petjades de diferents individus (segons ens diuen d'un mínim de 3) i moltissima altre fauna, com bambis, diferents cèrvids, macacos i altres especies (vaja el indian delicious dish dels tigres), ruscos d'abelles immensos, ocells (ni te lluny tants com a l'altre parc), un parell de cocodrils, aranyes de pam i mig....

Bosc de teca

Tot i que no es vegi be a la vora de l'aigua hi ha un cocodril


Aquest bitxo fa mes d'un pam (les potes)

 També estem una estona xerrant amb diferents guardes que estan esperant per iniciar el seguiment per radio dels tigres marcats i anem a veure la posta de sol a la vora del riu.... A per cert.... una mica de Moore law.... nomes entrar al parc se'ns ha acabat la bateria de la càmera...

Un dia rodo, sens dubte! però sense internet ni temps per descansar el viatge anterior....

1 comentari:

  1. Ara toca aprofitar, que els dies passant ràpit, a la tornada ja tindreu temps de descansar .... o no!!

    Jo el cocodril no el veig, però si tu m'ho dius, et crec, el que si he vist clarament es aquesta cosa potillarga de un pam!! arggggg mama po!!

    ResponElimina