dijous, 15 de desembre del 2011

15/12 Compres al Zara i visita al Lliure

Be, avui ens ho em pres en serio i ens hem despertat d hora per anar a Ernakulam, que es on es troba el centre de Kochi. De fet aquesta ciutat esta al nord dels BackWaters que son uns aiguamolls de mes de 150 Km de llarg, i si hi ha un munt de mosquits infims pero rabiosos.... ja hem estrenat les mosquiteres, aixi que tota ella es un conjunt d'illes i illots separats per l'estuari (estem al costat de la sortida al mar) i per zones de manglars.

Per anar al centre ens desplacem amb petits ferris o autobusos aquatics ja que son mes rapids i comodes.


Part de l'skyline d'Ermakulan, amb un manglar entre mig

Vista de la punta de Fort Kochi


A Ernakulam, el tema ja es mes ciutat india, pero amb l'especial toc Kerala. Som quasi els unics occidentals passejant per alla. Hi hem vingut una mica a curiosejar i a veure si podem comencar a fer alguna compra, i ja nomes sortir del ferri comencem a voltar tendes i tendetes.

- Cordill per aguantar les mosquiteres (de moment s'aguanten gracies a nuar junts els cordons de totes les sabates que duiem, pero a les 2 i pico de la nit, ja se sap, es fa el que es pot...)
- Paper de Water
- Navalleta (que no trobem)
- Platans per anar picant
-Unes sandalies per a la Tona
- Tes i cafes per agafar sucre

Aqui hi ha una zona important d'industria textil i al centre varis carrers al voltant de Broadway st farcits de sastres, tendes de roba a l'engros, tovalloles, saris i demes.

Finalment ens atrevim a entrar a una tenda india de roba de 3 o 4 pisos (abans hem preguntat a varies, a basars, etc.) i posar-nos a mirar que hi tenen. La mare al final ha trobat algunes bluses i pantalons que li han agradat, pero per als Gents ha estat mes dificil.... Tot era roba d'estil occidental. (but you don't have indian shirts?; yes, that's indian cloth... yah but western style!) Total que les camises tipiques indies de coto, coll rodo i demes les haurem de cercar a la zona de turistes, ja que aqui lo que els hi priva son les camises de quadre amb coll; de corbata i lletres ben grosses amb marques.... Just el que a mi no.

Remanant per la zona ens hem deixat emportar (ja que hi som posats, fem-ho be!) aixi que hem entrat a joieries de plata (sense acabar-nos de decidir) i alguns altres comercos... On si que ens hem decidit a estat en unes espectaculars botigues d'especies. Fantastiques de colors, olors, presentacions, tot alhora.

Canalet enmig de Ernakulam


La tenda d'especies on hem passat una bona estona

Passeig maritim d'Ernakulam


El dialeg que mes hem mantingut era del tipus:

- And what's that...?
- That's (poseu el que volgueu, per exemple la flor assecada de la nou moscada, la vainilla tendra, la barreja del te Masala, el curri de peix), please, take a bit and smell it!
- Nice smelling... Can I have 50 gr?
- Of course... Ops, it is 65 gr...
- Ok, carry on up to 100 and that's ok!

I tot envasadet al buit per al viatge.... un petit somni pels sentits.

Despres ens hem dedicat a passejar pel frontal maritim on abunden els edificis alts i les tendes de marca (des de Levi's a Samsonites al que vulguis, pero a preus mes occidentals que indis) pero a vora de mar hi ha un passeig agradable amb bancs i un fotimer de tendes de refrescos, gelats i similars que es just el que et ve de gust a mes de 35 graus.

Hem, tornat a Fort Kochi per a dinar cap a les tres i despres de descansar hem decidit anar al teatre....

Aqui a Kerala hi ha un teatre tradicional que es remunta al segle XVI, i que es conegut amb el nom de Kathakali. En el fons ve de diverses tradicions mes antigues de la zona i es molt espectacular. A mes a mes, al Kathakali de Fort Kochi, sabent que molts som turistes es passen la primera hora mostrant la preparacio i explicant-ne algunes coses clau per a poder seguir l'obra.

La majoria d'obres estan inspirades en textes Vedics com el Mahavarata (un poema amb mes de 100.000 versos de l'epoca d'Homer (700 o 800 ac)), i n'exemplifiquen fets clau.

Hi ha un munt de tradicions, des dels maquillatges, fins a les mascares, roba, etc.

De fet els actors en si ni tant sols diuen text oral, pero empren varis altres llenguatges. Tot es acompanyat per percusions (i alguna mena de acordio de notes quasi constants) pero aquestes son totalment asincroniques, ja que la finalitat no es fer un ritme, sinoque cada ritme esta direcatament lligat amb els gestos facials dels actors.... A un nivell de detall impresionant, ja que va des de moviments basics (si mira amunt, de reull, etc.) a sensacions, tinguent uns tocs de tambor i uns gestos especifics per a tristesa, alegria, enveja, amor, cinisme, etc.

A la vegada l'actor te un complex llenguatge quasi comparable a la parla per gestos dels sord-muts, utilitzant les posicions de les mans dels matras (?), per entendere'ns les mateixes que es fan servir amb el Yoga. Aquestes es combinen entre elles per formar les paraules i oracions, que poden ser com lluna, sol, serp, elefant,  vina, ves-te'n, i de forma imperativa, de demanda etc. segons les sequencies de gestos amb les mans i posicions dels ballarins, acompanyat d'una mena de "zapateao" que marca els temps dels tambors.

A part hi ha un narrador, que canta algunes fases. Be, molt interessant, sobretot si avans t'han explicat de que va el tema, sino et pots quedar una mica amb cara de pam.


Proces de maquillatge que pot durar unes 2 hores

El narrador, que ha mes a mes ens ha explicat les interioiritats

L'aparicio de l'eroi a un poble assatjat per Vaka (un dimoni dolentot)

L'home del poble explicant el seu mal fat a l'eroi

L'aparicio del dimoni en veure que l'eroi va a trobar-lo al cau

El dimoniot rabiant, mentre l'eroi s'en fot, menjant-se li les ofrenes

Final de la batalla en que l'eroi clava l'espasa al dimoniot dolentot

Vist aixi, potser es pot entendre una mica mes la passio que senten aqui per les pelicules de Bolliwood, sempre amb musica i histories on per complex que sigui el drama, sempre acaben be....  Estem a l'espera de poder anar a veure'n una pelicula, pero sembla que les passen cap al migdia i sol ser una hora que se'ns fa dificil, ja us comentarem...

Dema ens n'anem d'excursio als Back Waters, serem tot el dia fora....

2 comentaris:

  1. Es curiós com enganxa els vostres relats, anant-vos seguint dia a dia!!! Es com quan llegeixo un llibre, tinc la sensació de poder tancar els ulls i sentir les olors de la tenda d'especies, saborejar el gelat i inclús sentir la calor (tot i que aixó es tenir moooolta imaginació!!)
    Molts petons per tots dos

    ResponElimina
  2. Dies sense pensar en llegir el blog. Anem massa atablats. I ara me l'he llegit tot de cop i... de veritat que ho trobo molt interessant. Veig que esteu bé, que us ho passeu bé, que apreneu un munt de coses,... Això val la pena.
    Com que és molt tard -jo sóc un tronera- demà li explico a la Immaculada i al·lucinarà.
    Petons
    josep ramon

    ResponElimina